forkyld
Vaccinet Pandremix mot svininfluensan, eller Influensa A som Myndighetssverige vill kalla det, testas just nu i Storbritannien. Före november ska alla svenskar vara vaccinerade, hoppas socialstyrelsen. Så här ska det gå till.
Vaccinet är klart och testas just nu i Storbritannien, utförda av det brittiska läkemedelsverket på uppdrag av EUs motsvarighet till läkemedelsverk, European Medicines Agency. - Det pågår tester hela tiden. Än så länge är det inte klart för ett godkännande, säger Karin Klintberg, farmacevt på Läkemedelsverket. Hon räknar med att testerna ska vara klara "i slutet av september, början av oktober". - Men den första leveransen vi väntar på kommer troligen att vara i Sverige innan dess, säger hon. Agneta Holmström, enhetschef på smittskyddsenheten på socialstyrelsen, berättar att nästa steg är att skicka ut informations till landets smittskyddsläkare. - Informationen kommer nästa vecka. Vaccinet kommer något senare. - Vi kommer att börja vaccinera i början av oktober. Var i landet distribueras det först? - Alla landsting får samtidigt den första fördelningen till riskgrupperna och sjukvårdspersonalen. När är alla som vill vaccinerade? - Det är väldigt svårt att säga. Målet är att det ska gå så fort som möjligt. Vi hoppas at det ska gå på några veckor. Före jul? - Absolut. Hur får vi information? - Landstingen kommer inte att kara av att kalla människor. De kommer att sätta upp information i kommunerna och bestämmer själva om de gör det med hemsidor eller affischer. Det får varje landsting planera. Där berättar landstingen också om de vända sig till primärvärlden, skolor eller företagshälsovården. Går det att ställa sig i kö? - Nej. Vad kostar vaccinationen? - Alla landsting har inte beslutat hur det blir med den saken, men man önskar att det ska vara kostnadsfritt. Inom Stockholms läns landsting är vaccinationen gratis. Och om det inte blir gratis? - Som en vanlig vaccination, kanske 200 kronor. Jag törs inte säga säkert. Hur gör jag att få förtur? - Du tar kontakt med din doktor och resonerar om det. Då kan han tala om du är i riskgruppen. Vilka ligger generellt i riskgruppen? - Äldre och gravida och folk med olika sjukdomar som diabetes och neuro-muskelära sjudomar, framförallt hjärt- och lungsjuka. Hur gör vi med barnen? - Vi väntar på läkemedelsverkets rekommendation om miniåldern för vaccination. Den ska komma nästa vecka. Det samma gäller när i en graviditet det går att vaccinera. Vi hoppas så många som möjligt kan vaccinera sig. Vilka ska inte vaccinera sig? - De med allvarlig äggallergi. Inte heller de allra minsta barnen. Och de mest höggravida? - Det är nog inga problem. Hur går vaccineringen till? - Som en vanlig influensavaccination i överarmen. Några biverkningar? - Samma som vanligt. Man kan få lite feber och en rodnad och ömhet på stället för sprutan, säger Agneta Holmström.
Av Dina mediciner
4 september, 2009

2 kommentarer

  • Av anonym 9 januari, 2011

    Biverkningar
    Jag har drabbats av svininflunsavaccinets biverkningar,
    har under hela 2010 blivit tröttare och tröttare,sökt läkare 2 ggr under denna tid men bara fått tillsvar,det är övergångsåldern,när jag sedan började få svimningsatacker i september,blev det akkuten,hjärtintensiven senare neurolog där det blev fastställt att jag fått Narkolepsi och Katalepsi ”troligtvis av svininflunsavaccinet”Dåligt att de inte informerade om alla dessa biverkningar,jag kommer få äta medicin hela mitt liv.
    Mina besvär har bara ökat under 2010,skakningar i knä och händer,dubbellseende,yr,trött,sommnarbåde hemma och på jobbet.//En som undrar hur det kommer att bli.

  • Av Colette 4 september, 2009

    Men vad är biverkningarna,
    Men vad är biverkningarna, vågar man ta det där?

Comments are closed.